Kontakt: info@runezzaz.se

Lurade av falsk facebooksida

Om något verkar vara för bra för att vara sant, då är det sällan sant. Tusentals svenskar har lurats av en falsk sida på nätet, gjord för att vara så lik Svenska spels som möjligt.

Att vinna storkovan är en dröm för många svenskar, och det vore ju inte fel om vinsten dessutom var skattefri. Därför är det kanske inte så konstigt att de som kom i kontakt med en bluffsida på Facebook, utformad för att vara så lik Svenska spels sajt som möjligt, som utlovade just detta gick i bedragarnas fälla. Sidan var inte bara mycket lik det statliga spelbolagets original, många av inläggen var dessutom kopierade från Svenska spels facebooksida.

Att vara kritisk mot vad man ser och läser på nätet blir allt viktigare. Det finns många former av desinformation online, men man får nästan vara beredd på att man kommer att gå i fällan ibland. Kanske delar man en artikel, som visar sig vara satir, i sociala medier. En tumregel kan dock vara att aldrig göra en betalning om man inte är helt säker på vem det är man betalar till.

Inte en fråga om intelligens

Inloggning på FacebookPolisen Jan Olsson, som arbetar vid det Nationella Bedrägericentret, säger till SVT att det inte handlar om bristande intelligens hos de som fastnat i bedragarnas nät. De här sidorna är ofta svåra att avslöja som bluffar.

På den aktuella sidan fanns en länk som besökarna uppmanades att klicka på. Länken uppgavs gå till en tävling, där besökarna skulle gilla och dela ett inlägg för att ha chans att vinna 20 000 kronor skattefritt. Länken ledde till en trojan, alltså skadlig kod som kunde samla in uppgifter, t.ex. bankuppgifter, från den smittade datorn och därmed överföra pengar till bedragarnas konton.

Tävlingar av den typ som beskrivs i den här texten är förvisso vanliga, men det är inte särskilt troligt att Svenska spel skulle arrangera en sådan. Faktum är att det var en skeptisk användare som slog larm till spelbolaget.